Czas na pierwsze, wiosenne ognisko

Wiosną przyroda budzi się do życia. O tej porze roku my też czujemy przypływ energii i częściej wychodzimy z domu. Aby wykorzystać sprzyjającą pogodę, warto zatem urządzić spotkanie w gronie najbliższych w ogrodzie. Grill czy ognisko? Wieczory są jeszcze chłodne, więc to drugie rozwiązanie jest lepsze ¬¬– przy blasku płomieni przyjemnie się ogrzejemy. Co przygotować, aby spotkanie się udało? Z pewnością musimy przyszykować drewno opałowe, a do tego potrzebny będzie dobry sprzęt.

Wiosenne miesiące to tradycyjnie czas porządków w domu i jego najbliższym otoczeniu. Sprzątamy więc ogródek, przygotowując go do nowego sezonu, grabimy trawnik i wyciągamy z garażu meble ogrodowe oraz rowery. Cieplejsze dni i większa ilość słońca aż kuszą, żeby po pracy urządzić sobie relaks na świeżym powietrzu, a wspólne ognisko z apetycznym jedzeniem będzie znakomitym zwieńczeniem dnia. Wcześniej w ruch pójdzie siekiera, gdyż musimy zadbać o przygotowanie drewna na opał. Jakie jeszcze sprzęty warto mieć pod ręką?

Jak zrobić ognisko?

Jeśli dysponujemy już przydomowym paleniskiem, to pierwszy etap działania mamy za sobą. Jeśli nie, zacznijmy od wyznaczenia miejsca, w którym rozpalimy ogień. Najlepiej, jeśli będzie to osłonięta od wiatru, zaciszna część działki, znajdująca się w bezpiecznej odległości od zabudowań. Wokół tej przestrzeni ułóżmy następnie większe kamienie lub cegły. Kolejny krok to przygotowanie drewna – do rozpałki przydadzą się mniejsze kawałki i drobne gałęzie, a potem do utrzymania ognia najlepsze będą średniej wielkości pniaki. Do przycięcia drewna do pożądanych wymiarów wykorzystajmy siekierę. Postawmy na sprzęt wysokiej jakości, gdyż liczy się tu komfort i bezpieczeństwo pracy. Czym się kierować przy wyborze narzędzia? – Siekiera musi dobrze leżeć w dłoni i zapewniać stabilny chwyt. Ważna jest też trwałość części roboczej, którą będziemy wielokrotnie uderzać w twarde drewniane kawałki. Do drewna opałowego sprawdzi się uniwersalna siekiera FIBERGLASS – mówi Daniel Światłoń, Kierownik Działu Technicznego polskiej firmy JUCO, producenta wysokiej jakości narzędzi ręcznych. Sprzęt FIBERGLASS JUCO ma trzon wykonany z włókna szklanego pokrytego wytrzymałym tworzywem i antypoślizgową rękojeść. Część metalowa jest kuta, szlifowana i hartowana indukcyjnie. Do rozłupywania dłuższych i grubszych kawałków odpowiedni będzie natomiast siekiero-młot (również występuje w wersji FIBERGLASS). W trakcie wiosennych porządków na działce może okazać się, że dysponujemy starymi deskami, np. z ogrodzenia lub palety, które nigdzie się już nam nie przydadzą, ale możemy wykorzystać je na ognisko. Pamiętajmy, że takie drewno nie może być jednak malowane ani polakierowane, powinno być też dostatecznie suche. Przed włożeniem do ognia, wyciągnijmy z materiału gwoździe – tu niezastąpiony będzie łom wyciągacz JUCO, z częściami roboczymi z wysokiej jakości, kutej i hartowanej stali. Może on występować w różnych wersjach, np. łom płaski lub odwrócony, więc bez problemu dopasujemy narzędzie do naszych potrzeb. Tego typu sprzętem porozdzielamy też większe fragmenty drewnianych konstrukcji (jak np. stary płot), żeby łatwiej je było potem dorzucać do ognia. Będzie również niezastąpiony przy różnego rodzaju pracach demontażowych.

Dania z ogniska – jakie potrawy przyrządzić nad ogniem?

„Żywy” ogień dla naszych przodków był źródłem ciepła i praktycznym sposobem na obróbkę termiczną posiłków. Dziś mamy do dyspozycji dużo więcej możliwości przygotowania potraw, jednak to właśnie smak pieczonego w ognisku ziemniaka czy smażonej kiełbaski z chrupiącą skórką zapamiętaliśmy na długo. Oprócz tradycyjnych drewnianych patyków lub metalowych kijów do nadziewania, sięgnijmy również po metalowy ruszt, żeby móc „wyczarować” wiele innych apetycznych potraw. W ten sposób upieczemy na przykład aromatyczne szaszłyki (zarówno w wersji mięsnej lub wege), rybę, rozpływający się w ustach ser pleśniowy czy też jabłka. Gdy nad ogniem zawiesimy natomiast żeliwny kociołek, możemy przyrządzić w nim wyjątkową zupę lub grzane wino dla całej grupy przyjaciół. Wystarczy spojrzeć na kulinarne inspiracje z książek lub Internetu, gdzie z pewnością znajdziemy wiele pomysłów. Mimo dużej popularności grilla, to właśnie w tańczących na ognisku płomieniach drzemie wielka moc. Nic więc dziwnego, że gdy tylko mamy taką możliwość, lubimy usiąść przy palenisku z rodziną i znajomymi, degustować pyszne dania, wpatrywać się w żar i wspólnie spędzać czas na świeżym powietrzu. Ktoś jednak musi zawsze dokładać do ognia, a wcześniej przygotować drewniane szczapy. Wykonanie tego zadania zdecydowanie ułatwią dopasowane narzędzia, jak siekiera czy też łom – te podstawowe sprzęty sprawdzą się u każdego posiadacza domu jednorodzinnego lub działki rekreacyjnej.